Column: Ouders langs de lijn, fijn dat ze er zijn maar…

Kent u dat ook? Fanatieke ouders langs de lijn. Iedereen is vroeger pupil geweest. Dat je de bal hebt en dat je vader roept: “spelen, spelen, spelen” en dat je het dan ook niet meer weet? Moet ik nu spelen, omdat mijn vader dat zegt, of moet ik nu lekker pingelen wat mijn trainer altijd zegt? Ouders die denken dat hun zoon of dochter de beste is en dit dan ook laten weten ook.

Beste ouders, gebruik geen “tactische kreten”; ze hebben het al moeilijk genoeg met de bal, zichzelf en met de tegenstander. Laat het coachen over aan de trainer/leider. Blijf altijd positief, ook bij verlies. Het scheidsrechtertje doet zijn best, aanvaard zijn beslissingen. Als uw kind talent heeft, wordt dit zeker opgemerkt.

Een jongen raakte elke keer geen enkele bal goed, komt die naar de trainer en zegt “mijn voetbalschoenen zitten niet goed. Wat blijkt nou, dat de jongen de linker schoen aan de rechter voet heeft en de rechter schoen aan de linker voet. De trainer vraagt, “wie heeft dit dan gedaan?” Waarop de jongen antwoord: “Mijn vader heeft mijn voetbalschoenen aangetrokken”. Nou, nou, nou papa. Beste ouders, kijk ook altijd even bij het kopen van voetbalschoenen of de maat goed is. Niet dat uw kind te grote voetbalschoenen heeft. Om ook maar even een voorbeeld te noemen.

Niet alleen bij de pupillen ook bij de junioren en senioren heb je te maken met ouders langs de lijn. U haalt ze er zo uit, mensen met verstand van voetbal en mensen die toch nog even een paar keer vaker moeten komen kijken. Als je het niet weet, wees dan vooral positief, ook als Rekkenaar.

Ouders langs de lijn, fijn dat ze er zijn maar….

Cynische tips voor ouders:

  • Natuurlijk is jouw kind de beste uit het team. De rest begrijpt hem niet. Zorg dat iedereen in jouw nabijheid dat weet.
  • Als de leider jouw kind reserve zet, laat hem dan merken dat je hem een stommerik vindt.
  • Ga gerust in discussie met de scheidsrechter. Uiteindelijk zie je als toeschouwer alles veel beter.
  • Beloof je kind een euro voor elk gescoord doelpunt. Dat stimuleert de scoringsdrift.
  • Ga dicht bij de leider/assistent scheidsrechter staan. Dit is de beste plaats om hem in de gaten te houden en hem luidkeels op zijn fouten te wijzen.
  • Vertel jouw oogappel dat jouw aanwijzingen veel waardevoller zijn dan die van de leider. Uiteindelijk is het jouw kind dat in een veel te laag team speelt.
  • Maak het uit best aardige, maar niet deskundige personen bestaande jeugdbestuur duidelijk dat jouw kind in een veel te laag team speelt.
  • Beweeg je tijdig op de transfermarkt. Er zijn altijd clubs die jouw getalenteerde spruit willen inschrijven voor een paar sportschoenen of een trainingspak.
  • En……word ook eens een jaartje jeugdtrainer of leider. Dat helpt!

Wordt vervolgd….

 

Roy Breukers

 

 

Gerelateerde berichten